Taiji

Tai ji quan, je lichaamsbewustzijn vergroten en je energiebalans herstellen en behouden door ontspanning en beweging.

 

Tai ji quan, in de volksmond vaak aangeduid met Taiji of T’ai Chi.

 

Wat is Taijiquan?

Taijiquan is een Chinese interne gevechtskunst. Het begrip wordt wel vertaald met “verheven bokskunst”.

Daarnaast wordt Taijiquan vaak ten behoeve van de gezondheid beoefend.

Zoals in het yin-yang teken, symbool van de taijiquan, is er sprake van balans. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de balans van ontspanning en structuur, die van zachtheid en hardheid, lichaam en geest en aandacht voor jezelf en de ander.

 

Wat ga je in de cursussen of workshops doen?

Je doet oefeningen om het lichaam wakker te maken, b.v. Qigong oefeningen of de “five relaxing exercises” van meester Huang. Dit zijn basisoefeningen die een voorbereiding zijn op het zogenaamde lopen van de vorm of de partneroefeningen.

 

Je leert de taiji-vorm lopen. De vorm is een serie van vloeiend in elkaar overgaande bewegingen. Aandachtspunten hierbij zijn o.a. je houding, voelen waar je spanningen zitten en hoe je ze los kunt laten en wat de toepassingen kunnen zijn van de bewegingen die je maakt.

Hoewel de vorm individueel uitgevoerd wordt, loop je de vorm in de lessen vaak samen met de andere deelnemers.

 

Als laatste onderdeel van de les train je in het toepassen van wat geleerd is in de basisoefeningen en de vorm, middels partneroefeningen die pushing hands genoemd worden. Deze gevechtsoefeningen hebben onder andere tot doel de balans en de structuur van het lichaam te verbeteren in contact met een ander.

 

Docente taiji donderdagochtend:

Anny Ploegmakers

Ik ben geboren in 1954.

Sinds 1992 coach en train ik in het befdrijfsleven in managementcommunicatie en loopbaanontwikkeling. Tevens ben ik als docent communicatie werkzaam op de Hoge School van Amsterdam.

 

Ik beoefen sinds 1990 Taijiquan en geef les in Taijiquan vanaf 2003. Ik neem jaarlijks deel aan Internationale Taiji-ontmoetingen. Als vormjurylid ben ik actief lid van de Stichting Taijiquan Nederland (STN); www.taijiquan.nl

 

Vormen en stijlen

Ik beoefen hand- en zwaardvormen in de Yangstijl. De vormen zijn afgeleid van die van meester Cheng Man Ch’ing. De vorm die ik onderwijs is de variant van grootmeester Huang Sheng Shyan.

 

Mijn leraren

– Epi van de Pol (1990 -1998)

– Rob en Erich Völke (1998 tot heden)

– Wee Kee Yin, Nieuw Zeeland, leerling van meester Huang (1999 tot heden)

– Paul Renall, leerling van Wee Kee Jin (2009 tot heden)

 

Website van Anny Ploegmakers: www.annyploegmakers.nl